nuffnang ads

Sunday, January 1, 2012

Lampu Isyarat Berkonsepkan Jam Pasir Yang Paling KREATIF

RED.YELLOW.GREEN

Biasanya kita tengok lampu isyarat dia ada 3 bulat yang berwarna merah, kuning dan hijau. Yang terkini yang ada kat Malaysia pun just yang ada timer, so kita bole tahu berapa lama lagi masa yang tinggal untuk kita terus memecut. Tapi kini, Thanva Thivawong telah membawa lampu isyarat ke satu level yang baru dimana ia berkonsepkan jam pasir. Huhu....sangat kreatif dan menarik!!! Bile la nak ada kat Malaysia ni??






Walaupun rekaan ini mempunyai kelebihan-kelebihan yang dinyatakan diatas, namum bagi seseorang yang buta warna bagaimana? Bagaimana seseorang yang buta warna boleh mengenal pasti setiap warna yang dikeluarkan oleh lampu isyarat ini? Ianya mungkin akan mengelirukan mereka. Inilah kekurangan yang perlu diperbaiki bagi memastikan ianya boleh digunakan orang ramai. Anda rasa bagaimana?





p/s: tapi aku rasa la kan...kalo wat kat malaysia ni...lagi banyak eksiden jadi ni...ye la...sume duk ralit tengok          
      lampu isyarat ni...makin jem jadinya...maklum la orang Malaysia ni kan terlebey jakun dan prihatin... =D



Sumber: demilked

4 comments:

belia bangkit said...

orang buta warna nk ambik lesen kete pn xlepas....btw, menarik trafic light cm ni...

Mohd Faiz Mazlishah said...

Wah menarik, kreatif tul

Namekoi said...

ada la orang yg buta warne amek lesen...dia ade special test dia...sbb aku ade member yg buta warne...hehehe...tu r stylo gile kn...

model baju korea said...

info2 bermanfat thanks yahh