nuffnang ads

Saturday, February 26, 2011

MALAM YANG JAHANAM


(Amaran: Diadaptasi dari kisah benar dan ditokok tambah bagi menyedapkan cerita. Watak-watak asal juga diubah atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Jika terdapat persamaan, ia hanyalah secara kebetulan dan tidak disengajakan.)


Syafiq yang ketika itu sedang lena dibuai mimpi indah terjaga serta merta. Beliau dikejutkan dengan satu suara jeritan yang mengerikan.

“Ah sape plak ni yang terpekik memalam buta ni, aku tengah sedap mimpi dating ngan fouziah gous ni. aduh.” Kata Syafiq sambil terduduk di tepi sofa di rumah sewanya.

Beliau yang keletihan apabila pulang dari kerja tertidur di sofa selepas hanya menghempaskan dirinya beberapa minit akhirnya dikejutkan dengan suara jeritan yang agak kuat. Dia kemudian terduduk dan bingung melihat seorang wanita yang hanya berpakaian baju kurung dan tidak memakai sarung terduduk sambil berteriak tak tentu hala seperti diserang histeria. Rambut wanita itu kelihatan kusut dan serabut ditambah pula mukanya yang comot serta tidak dikenalinya membuatkan Syafiq bertambah bingung.


Sekadar Hiasan

 Kelihatan empat orang rakannya mengelilingi wanita tersebut untuk mententeramkan wanita itu. mereka semua kelihatan pana dan bingung sama seperti Syafiq.

“Pssst, Khairul. Sini jap. Pehal tu? Sape dia tu? Awek ko ke?!” Syafiq memanggil seorang rakannya dan bertanya.

“Ishh, mane ade. Aku tak kenal pun minah tu. Dia tiba2 je datang kat sini. Pastu menjerit. Mane aku tau!” jawab Khairul dengan lantang.

“Hmm aku ingat ko punye awek frust ngan ko lepas xnak tanggungjawab membuntingkan die. Hehehe.”

“Cis, banyak la ko. Wei, cube ko pegi tanye die pehal. Aku tak berani doe!”

Ah ko ni, harap je muke cam barua, tapi penakut. Meh sini aku settlekan.”

Syafiq kemudiannya melangkah dengan penuh control macho kearah wanita tersebut dengan tujuan untuk mententeramkannya setelah  empat orang rakanya gagal berbuat sedemikian.