nuffnang ads

Wednesday, January 26, 2011

Keajaiban Saintifik Di dalam Al-Qur’an: Bentuk Bumi


pada entri kali ini, kita akan membincangkan mengenai bentuk bumi yang kita diami hari. Sekarang kita telah ketahui bumi ini berbentuk sfera melalui subjek sains di sekolah-sekolah mahupun di universiti. Kita telah diberitahu bahawa ini telah dibuktikan melalui teknologi yang kita miliki hari ini, tapi tahukah anda bahawa, Al-Qur’an telah menerangkan perkara ini secara kiasan semenjak lebih 1,400 tahun dahulu.

"Dia menciptakan langit dan bumi dengan kebenaran. Dia membungkuskan malam atas siang dan membungkuskan siang atas malam” (Surah Az-Zumar:5)

Dalam Al-Qur'an, perkataan yang digunakan untuk menerangkan alam semesta adalah sangat penting. Kalimah arab yang diertikan sebagai 'membalut' dalam ayat di atas adalah 'takwir', dan dalam bahasa inggeris, ia bermakud 'menjadikan sesuatu membalut sesuatu yang lain, dililit sebagai satu pakaian yang terhampar. Sebagai contoh, dalam kamus arab perkataan ini digunakan untuk perbuatan membalut sesuatu mengelilingi suatu yang lain seperti mana orang yang memakai serban.

Maklumat yang diertikan di dalam ayat mengenai siang dan malam yang membalut antara satu sama lain menyatakan maklumat yang tepat mengenai bentuk dunia. Fenomena ini hanya akan menjadi benar sekiranya bumi adalah berbentuk bulat. Ini bererti bahawa di dalam Al-Qur'an, yang diturunkan di abad ke 7, bentuk sfera bumi telah di disebutkan secara kiasan di dalamnya.

Ianya harus diingat, bagaimanapun, bahawa pemahaman mengenai astronomi ketika itu melihat dunia secara berbeza. Ketika itu difikirkan bahawa bumi berbentuk dataran rata dan semua pengiraan saintifk dan penjelasan berdasarkan kepada kepercayaan ini. Ayat Al-Qur'an bagaimanapun telah memuatkan maklumat yang baru diketahui beberapa abad sebelum ini, oleh kerana Al-Qur'an adalah kalam Tuhan, perkataan yang paling tepat digunakan di dalamnya ketika menerangkan mengenai alam semesta.


Sumber: Harun Yahya


p.s: mengapa bumi ini bulat?

MORE FAKTAB!!!

xnak cakap banyak...nahhh,amek ko!! • Masyarakat Cina memerlukan 600,000 peti limau mandarin
  untuk merayakan Tahun Baru Cina. Ini bermakna mereka
  membelanjakan RM12 juta untuk membeli limau sahaja.

 • Pulau Batu Hairan, 65 kilometer ke timur laut Kudat,
  Sabah merupakan pulau terbaru wujud di dunia. Pulau
  ini mempunyai keluasan 0.77 hektar dan 3.1 meter
  tinggi, ditemui pada 14 April 1988.
 • Papua New Guinea dianggarkan mempunyai 4 juta penduduk, menggunakan paling banyak bahasa di dunia iaitu 869 kesemuanya. Setiap bahasa digunakan oleh lebih 4,000 orang penduduk.

 • Penerbit komersil maklumat hak cipta, MicroPatent, Connecticut, Amerika Syarikat, memiliki koleksi 1,730 CD-ROM yang mengandungi hampir 20 juta halaman senarai pemilik hak cipta utiliti di seluruh Amerika Syarikat
  .
 • Ladang kupu-kupu Pulau Pinang yang ditubuhkan pada tahun 1986,
  mengandungi 4,000 ekor kupu-kupu Malaysia terdiri daripada lebih
  120 spesies.
 • Kesesakan lalu lintas paling buruk direkodkan pada 12 April 1990 apabila 1.5 juta kenderaan berbaris panjang menyeberang sempadan Jerman Timur dan Jerman Barat.

 • Hutan hujan tropika Malaysia berusia 130 juta tahun dan
  dipercayai sebagai hutan yang paling tua di dunia. Terdapat
  sehingga 180 jenis pokok dalam satu hektar hutan tersebut.

 • Gua Gomantung di Sabah merupakan tempat kediaman lebih sejuta burung layang-layang. Sarang burung itu dieksport ke Hong Kong dan Singapura dengan harga RM8,750 sekilogram untuk dijadikan sup.
 • Pelabuhan Barat di Pulau Indah berharga RM1.2 bilion mampu
  mengendalikan 12.1 juta tan kargo setahun. Jumlah sebanyak itu
  memerlukan masa 10 hingga 12 tahun jika dikendalikan oleh
  pelabuhan Pasir Gudang dan Pulau Pinang.
 • Sungai Rajang di Sarawak merupakan sungai yang terpanjang di Malaysia, berukuran 563 kilometer. Ukuran tersebut boleh menghubungkan Muar dengan Butterworth.

 • Menara Kuala Lumpur berharga RM250 juta. Ia berukuran
  421 meter tinggi, seberat 100,000 tan, menggunakan
  45,000 meter padu konkrit, 5,300 tan keluli tetuli tetulang
  dan 1,300 tan keluli struktur.

 • Kuil Batu Caves mengandungi sebanyak 364 mata tangga
  iaitu dari paras bawah hingga ke dalam gua. Jumlah itu
  akan menjadi sepanjang kira-kira 170 meter jika mata
  tangga itu diluruskan menjadi satu garisan.

Keajaiban Saintifik Di dalam Al-Qur’an: Orbit-orbit Di Alam Semesta

Banyak fakta-fakta menarik di sekeliling kita tapi tahukah anda fakta yang sangat menarik dan tepat adalah berada sangat hampir dengan kita sebagai umat islam ataupun penganut agama-agama lain sekalipun iaitu Al-Qur’an. Di dalam Al-Qur’an terdapat banyak ilmu-ilmu atau pengajaran-pengajaran yang diturunkan oleh Allah kepada kita supaya memberi kita pedoman dan iktibar di dalam kehidupan baik di dunia atau pun di akhirat kelak. Di dalam entri kali ini, saya ingin membuka mata kita semua dan saling ingat mengingati akan keajaiban saintifik yang dikemukakan di dalam Al-Qur’an. Terdapat begitu banyak sekali ayat-ayat berkenaan saintifik telah dikemukakan di dalam Al-Qur’an dan sebahagian besarnya baru ditemui kehebatan Allah ini melalui teknologi moden hari ini. Pada kali ini, saya ingin membuka mata kita tentang Orbit-orbit di alam semesta.

Ketika menerangkan mengenai bulan dan matahari dalam Al-Qur'an, ianya ditekankan bersama bahawa setiap satunya mempunyai laluan orbit tertentu;

“Dia yang menjadikan malam dan siang, matahari dan bulan, setiap mereka berenang di falak (tempat peredarannya)”. (Surah al-Anbiya; 33)

Dalam ayat lain dinyatakan juga bahawa matahari sebenarnya bukan objek yang statik tetapi juga mempunyai orbitnya tertentu;

“Dan matahari beredar di tempat peredarannya. Demikianlah ketetapan yang maha Perkasa dan maha Mengetahui.” (Surah Yaasin;38)

Fakta yang dikemukakan dalam Al-Qur'an ini telah ditemui melalui pemerhatian astronomi hari ini. Berdasarkan kepada kiraan pakar-pakar astronomi, matahari bergerak dalam kelajuan yang besar selaju 720, 000 km sejam mengarah ke bintang Vega dalam satu orbit tertentu dalam sistem Solar Apex. Ini bererti matahari bergerak sejauh 17,280,000 km sejam secara anggaran. Bersama-sama dengan matahari, dan semua planet dan satelit yang berada dalam lingkungan sistem graviti matahari (sistem solar) juga turut bergerak pada jarak yang sama. Sebagai tambahan, semua bintang dalam alam semesta adalah berada dalam satu persamaan pergerakan yang telah ditentukan.

Lanjutan hal ini, iaitu alam semesta dipenuhi dengan lintasan dan orbit telah dimaktubkan di dalam Al-Qur'an;

“Demi langit yang mempunyai jalan-jalan.” (Surah az-Dzariyat;7)Terdapat lebih kurang 200 bilion galaksi dalam alam semesta, yang mengandungi hampir 200 billion bintang setiap satu. Kebanyakan dari bintang-bintang ini mempunyai planet-planet dan kebanyakan dari planet ini mempunyai satelit. Semua objek-objek langit ini bergerak menepati orbit-orbit yang telah dicongak. Untuk berapa juta tahun, semuanya 'berenang' melintasi orbit masing-masing dalam keseimbangan dan susunan yang sempurna bersama-sama dengan yang lain. Selanjutnya, bilangan komet yang banyak juga bergerak bersama dalam orbit-orbit yang telah ditentukan untuk mereka.

Orbit-orbit dalam alam semesta bukan sahaja dimiliki oleh jasad-jasad langit ini, tetapi juga dimiliki oleh galaksi-galaksi yang bergerak pada kelajuan yang besar dalam orbit-orbit yang telah ditetapkan. Sewaktu dalam pergerakan, tidak ada satupun objek langit ini yang memotong orbit atau bertembung dengan objek lain.

Suatu yang pasti, ketika Al-Qur'an di turunkan manusia tidak mempunyai sebarang teleskop seperti hari ini atau teknologi pemerhatian yang maju untuk memerhati jutaan kilometer ruang angkasa, dan juga tanpa pengetahuan fizik atau astronomi yang moden. Dengan hal ini, ianya suatu yang mustahil ketika itu untuk menentukan secara saintifik bahawa ruang langit 'dipenuhi dengan lintasan dan orbit' seperti yang dinyatakan dalam Al-Qur'an. Bagaimanapun, hal ini secara jelas diterangkan kepada manusia dalam Al-Qur'an yang diwahyukan ketika itu -kerana Al-Qur'an sebenarnya adalah kalam Tuhan.


Sumber: Harun Yahya


p.s: akan mengupas dengan lebih banyak di masa akan datang, insyaallah.

Lagenda Mulut Bising (Bruce Lee)
Wachaaa!! siapa xkenal Bruce Lee angkat kening..rugi la pada sape2 yang xkenal ngan mamat nyaring ni. Teringat lagi mase kecik2 penah praktik style si Bruce ni kat adek-adek,abes lebam satu badan. hehehe.. disini ade info menarik tentang beliau :


1. Bruce Lee ada kecacatan bawaan dimana kaki yang panjang sebelah dan testis yang besar sebelah.

2. Bruce Lee sebenarnya memakai spec mata yg cukup tebal, dan dia menggunakan soft lens. Ternyata di Amerika soft lens sudah ada di zaman itu

3. Bruce Lee bukan 100% Chinese, ibunya Grace Lee adalah mixed chinese & german, jadi Bruce Lee memiliki 1/4 darah Jerman

4. Bruce Lee pertama kali tampil dalam film pada umur 3 bulan. Ia dibawa ayahnya, seorang yg cukup terkenal dalam Chinese Opera untuk tampil pada film pertamanya

5. Dalam suatu lelong dimana sebuah surat tulisan tangan Bruce Lee untuk memotivasi dirinya sendiri berjudul “My Definite Chief Aim” terjual sebanyak US$29,500.

6. Kecepatan pukulan Bruce Lee adalah 1/500 saat dari jarak 1 meter ke sasarannya.

7. Bruce Lee seorang yang sangat kuat, dia dapat melakukan pull up 50 kali dgn satu tangan. Bolo Yeung (aka Chong Li) yang sebegitu besar tidak pernah pun menang gusti lengan dgn Bruce Lee.

8. Bruce Lee dapat melakukan push up dgn satu tangan hanya dgn 2 jari (telunjuk dan ibu jari) dan kadang2 dengan dua tangan menggunakan ibu jari saja

9. Bruce Lee mempopularkan teknik ‘one inch punch’ iaitu tinju dari jarak 1 inci dlm satu tournament karate, dia mempraktikannya pada seorang juara judo jepun yang memiliki berat 100 kg. Judo jepun itu ditinju dari jarak 1 inci sampai terangkat kedua kakinya jatuh ke lantai. (baru tau hehehe)

10. Pada umur 13 tahun Bruce Lee berguru dgn Yip Man (film ip man tu) untuk belajar Wing Chun

11. Ada 3 murid Bruce Lee yg pernah memenangi World Karate Champion: Chuck Norris, Joe Lewis dan Mike Stone.

12. Di Amerika Bruce Lee mengajarkan kung fu kepada semua bangsa tanpa pilih kasih, di sebabkan itu dia ditentang oleh perguruan kung fu lain dgn tuduhan membocorkan rahsia Chinese Martial Art kepada bangsa lain. Bruce Lee menerima tentangan itu dan menghajar wakil dari perguruan tersebut dalam masa 3 minit. Menurut Bruce Lee perlawanan itu patut berakhir dlm beberapa saat saja. Mulai saat itu dia berlatih lebih gigih lagi, dan menemukan konsep “Jeet Kune Do”.

13. Film Dragon The Bruce Lee Story yg dilakonkan Jason Scott Lee adalah film yang tidak tepat dalam menggambarkan cerita sebenar Bruce Lee. Dlm film itu Bruce Lee ditendang dipunggungnya hingga menjadi lumpuh dan akhirnya duduk di kerusi roda. Dalam kejadian sebenar, kecederaan Bruce Lee disebabkan ia membuat latihan dgn beban yg terlalu berat dan menyebabkan cedera tulang belakang, dan sebenarnya dia tidak pernah pun duduk di kerusi roda.

14. Dalam masa dia berehat akibat dari cedera tulang belakangnya selama 6 bulan, terciptalah buku “Tao of Jeet Kune Do” yg menjadi best seller.

15. Waktu sebelum kematian Bruce Lee, pa qua (sejenis azimat yg dipercaya dapat menghalau semangat jahat) pada rumah Bruce Lee jatuh ditiup angin.


Sumber: Berita Harian Online


p.s: suke tengok mase die wat kepak, cam harem...hehehe

Info tentang kekayaan Bill Gates

Cakap pasal Bill Gates mesti ramai yang terfikir tentang microsoft, billionaire, orang tua banyak duit dan macam-macam lagi. Tapi tahukah anda, banyak info-info menarik tentang kekayaan yang dimiliki beliau:
1. Bill Gates menghasilkan US$250 setiap saat,sekitar US$20 juta sehari dan US$7.8 milion setahun!

2. Jika dia kehilangan atau hilang US$1.000, dia tidak perlu susah2 lagi untuk mengambilnya kembali kerana sama dengan waktu 4 saat untuk mengambil, dia sudah memperoleh penghasilan dalam jumlah yang sama.

3. Hutang nasional Amerika sekitar US$5.62 trilion, jika Bill Gates akan membayar sendiri hutang itu, dia dapat melangsaikannya dalam waktu kurang dari 10 tahun.

4. Jika Bill Gates dapat menyumbangkan US$15 kepada semua orang di dunia tapi dia tetap dapat menyimpan US$5 juta sebagai wang sakunya.

5. Michael Jordan adalah atlit yang dibayar paling mahal di Amerika. Jika dia tidak makan dan minum dan tetap membiarkan penghasilannya dan dalam masa setahun wang Jordan berjumlah US$30 juta, dia tetap harus tunggu sampai 277 tahun baru la boleh jadi sekaya Bill Gates sekarang.

6. Jika Bill Gates adalah sebuah negara, dia akan menjadi negara terkaya didunia iaitu ke 37 atau jadi syarikat Amerika terbesar nombor 13, bahkan melebihi kekayaan IBM.

7. Jika semua wang Bill Gates ditukarkan ke dalam pecahan US$1, kita dapat menyusunnya menjadi jalan dari bumi ke bulan, 14 kali ulang balik. Tapi jalan itu harus dibuat non stop selama 1400 tahun dan menggunakan sejumlah 713 buah pesawat Boeing 747 untuk mengangkut semua wang itu.

8. Bill Gates sekarang berumur 40 tahun. Jika kita merumuskan dia dapat hidup 35 tahun lagi maka dia harus membelanjakan US$6.78 juta per hari untuk menghabiskan semua wang sebelum dia mati.

9. Akan Tetapi!Jika pengguna Microsoft Windows dapat mengklaim US$1 untuk setiap kali komputer hang@rosak kerana Microsoft, Bill Gates akan segera bankrup dalam waktu 3 tahun!
p.s : nak pakai macintosh lak r

FAKTAB!!

kehidupan seharian kita sebenarnya memiliki banyak fakta-fakta yang menarik yang kita tidak ketahui selama ni. Jadi, untuk buka minda kita semua, saya akan terus menerus menyediakan info-info yang menarik untuk anda semua. Semoga diri anda diselubungi ‘FAKTAB’ :


· Meteorit yang jatuh di Hoba West, Afrika, pada tahun 1920 merupakan yang terbesar dan paling berat pernah gugur ke bumi. Ia berukuran 2.7 meter panjang dan 2.4 meter lebar dengan jumlah berat 60 tan.

· Motor elektrik terkecil di dunia berukuran 0.04sm iaitu lebih
kecil daripada kepala jarum peniti, dibina oleh William MCLellan
dari Amerika Syarikat. Ia mengandungi 13 bahagian dan pergerakan
motor itu hanya boleh dilihat menerusi mikroskop.

· Ukuran red kangaroo ketika dilahirkan ialah dua sentimeter, tetapi ia
membesar sehingga 2.6 meter panjang. Haiwan itu boleh melompat
sejauh lebih 12 meter dalam satu lompatan dan berupaya bergerak
dengan kelajuan 48 km sejam.

· Logam osmium adalah bahan yang paling tumpat di dunia iaitu
enam kali lebih tumpat daripada emas. Jongkong osmium setebal
saiz wang kertas seringgit adalah seberat 2.4 kilogram.

· Kereta api penumpang terpanjang di dunia berukuran 1,733
meter panjang dicatatkan di Belgium pada tahun 1991.
Ia mengandungi 70 buah gerabak, sebuah lokomotif elektrik
dan seberat 2,786 tan.

· Kelajuan maksimum 39,897km sejam yang dicapai
oleh Apollo 10 merupakan yang terpantas pernah
dicatat manusia. Kelajuan itu 15.4 kali ganda Tupolev
Tu-14, pesawat penumpang paling laju di dunia.

· Bom atom pertama dibina mengambil masa selama 3 tahun dengan
kos AS$3 bilion dan memerlukan saintis, jurutera dan tenaga
pekerja yang ramai.

· Upacara menyarung cincin berlian di majlis pertunangan telah
dimulakan pada tahun 1475 oleh Archduke Maximilian (Autria)
ke jari tunangnya Princess Mary (Burgundy). Ketika itu cincin
disarungkan ke jari hantu.

· Maharaja Morocco, Moulay Ismail (1672 - 1727) mempunyai
525 anak lelaki dan 342 anak perempuan yang dilahirkan
oleh 1,703 orang isterinya.

· 90 peratus pengeluaran beras dunia adalah dari benua
Asia dengan China sebagai pengeluar terbesar iaitu
177.7 juta tan metrik berbanding Malaysia 2.17 juta
tan metrik.


p.s: there's more to come to opened up our mind.