nuffnang ads

Tuesday, March 1, 2011

Cinta Sejati Yang Terlerai

Angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa menghilangkan sedikit kegelisahan di dalam diri Zaki. Dia yang dari tadi menunggu kekasihnya di tepi sungai asyik termenung melihat kejernihan air yang tidak berhenti mengalir itu. Sesekali dia terlihat ikan melompat di tengah sungai tersebut. Di tebingnya pula kelihatan dua orang kanak-kanak membaling batu ke tengah sungai bertanding siapakah yang paling jauh dapat membaling batu itu.

Zaki hanya bersandar dibawah pokok yang redang melihat telatah dua orang budak tersebut. Sesekali dia melihat jam tangannya dan memandang ke kiri dan kanan sambil berharap kekasihnya akan tiba. Di dalam hatinya berselirat dengan perasaan berdebar. Entah mengapa dia berasa begitu. Sedangkan mereka telah hampir 5 tahun berpasangan dan bermadu kasih bersama. Baginya, setiap pertemuan ibarat pertemuan yang pertama. Dia sentiasa akan berasa berdebar-debar dan gelisah menunggu kehadiran kekasihnya yang bernama Laila. 

Sekadar Hiasan

Sedang Zaki berkhayal memikirkan nasibnya, satu suara lembut menyapa kelekaan Zaki,

“hai awak, dah lama tunggu?”

Khayalan Zaki terhenti, dia segera berpaling kebelakang. Kelihatan Laila berdiri di belakangnya sambil tersenyum. Pada hari itu Laila memakai baju kurung berwarna putih cerah dengan selendang melilit lehernya yang jinjang. Kulitnya yang putih menyerlahkan lagi keayuannya apabila dipadankan dengan baju tersebut. Rambutnya yang hitam bersinar dan panjang hingga ke bahu ditiup angin yang sepoi di tambah dengan dedaun yang berguguran jatuh di sekelilingnya membuatkan Laila kelihatan seperti bidadari yang turun dari syurga. Zaki tersenyum lebar melihat kekasih hatinya sudah berada disisinya.