nuffnang ads

Wednesday, January 26, 2011

Keajaiban Saintifik Di dalam Al-Qur’an: Bentuk Bumi


pada entri kali ini, kita akan membincangkan mengenai bentuk bumi yang kita diami hari. Sekarang kita telah ketahui bumi ini berbentuk sfera melalui subjek sains di sekolah-sekolah mahupun di universiti. Kita telah diberitahu bahawa ini telah dibuktikan melalui teknologi yang kita miliki hari ini, tapi tahukah anda bahawa, Al-Qur’an telah menerangkan perkara ini secara kiasan semenjak lebih 1,400 tahun dahulu.

"Dia menciptakan langit dan bumi dengan kebenaran. Dia membungkuskan malam atas siang dan membungkuskan siang atas malam” (Surah Az-Zumar:5)

Dalam Al-Qur'an, perkataan yang digunakan untuk menerangkan alam semesta adalah sangat penting. Kalimah arab yang diertikan sebagai 'membalut' dalam ayat di atas adalah 'takwir', dan dalam bahasa inggeris, ia bermakud 'menjadikan sesuatu membalut sesuatu yang lain, dililit sebagai satu pakaian yang terhampar. Sebagai contoh, dalam kamus arab perkataan ini digunakan untuk perbuatan membalut sesuatu mengelilingi suatu yang lain seperti mana orang yang memakai serban.

Maklumat yang diertikan di dalam ayat mengenai siang dan malam yang membalut antara satu sama lain menyatakan maklumat yang tepat mengenai bentuk dunia. Fenomena ini hanya akan menjadi benar sekiranya bumi adalah berbentuk bulat. Ini bererti bahawa di dalam Al-Qur'an, yang diturunkan di abad ke 7, bentuk sfera bumi telah di disebutkan secara kiasan di dalamnya.

Ianya harus diingat, bagaimanapun, bahawa pemahaman mengenai astronomi ketika itu melihat dunia secara berbeza. Ketika itu difikirkan bahawa bumi berbentuk dataran rata dan semua pengiraan saintifk dan penjelasan berdasarkan kepada kepercayaan ini. Ayat Al-Qur'an bagaimanapun telah memuatkan maklumat yang baru diketahui beberapa abad sebelum ini, oleh kerana Al-Qur'an adalah kalam Tuhan, perkataan yang paling tepat digunakan di dalamnya ketika menerangkan mengenai alam semesta.


Sumber: Harun Yahya


p.s: mengapa bumi ini bulat?

4 comments:

Panglima7 said...

Salam Tuan....
I am follow....Kunjungan hormat dari hamba Panglima7. Blog yang hebat dan berilmiah.

kahirie said...

nice info....

anikimar0's said...

terima kasih.. semoga kita dapat berkongsi maklumat2 berharga :)

Abang Zam said...

dapat aku ilmu datang belog kau..nice info,nice belog
i'm following